Olejek Lawendowy Zastosowanie – Lavandula Angustifolia

Olejek lawendowy (Lavandula Angustifolia Oil) wytwarzany jest przez destylację parową z lawendowego kwiatostanu wąskolistnego lub (synonim) lawendy, lawendy, lawendy, lawendowego leczniczego Lavandula anqustifolia Mill., Lub (synonimy) Lavandula vera D.C., Lavandula offičisis Chaix. (rodzina rozliczeń – Lamiacea).

Pochodzenie rośliny: śródziemnomorska.Olejek lawendowy – Lavandula Angustifolia

Dystrybucja rośliny: w formie naturalnej rośnie w regionie śródziemnomorskim, w Persji, na południu Francji, na Wyspach Kanaryjskich. Jako roślina eteryczna uprawiana w krajach śródziemnomorskich, na Krymie, w Azji Środkowej, na Kaukazie, w Maroku, Anglii, Rosji, Ameryce Północnej i Australii.

Niezbędne właściwości olejku lawendowego

ruchoma bezbarwna lub żółto-zielona ciecz, lekko palący gorzki smak, z zapachem świeżych kwiatów lawendy z domieszką drewna. Olejek lawendowy

Główne składniki oleju: Skład olejku lawendowego zawiera około 300 różnych związków organicznych. Główne z nich: octan linalylowy (35 – 55%), linalool (30-35%), terpinen-4-ol (do 5%), octan lavandulilu. Wyjątkowy aromat olejku lawendowego nadaje nie tylko podstawowy, ale także drobny składnik, z których wiele ma silny zapach i małe progi zapachu. Należą do nich α-tiunyna, α-pinen, kamfen, sabinen, 3-oktenol, mircen, α-phellandren, α-terpinen, cymen, limonen, 1,8-cyneol, ocimen, terpinen, terpinolen, sabinenhydrat, 1-okten – 3-ylooctan, borneol, lavandulol, α-terpineol, nerol, octan bornylu, octan nerylowy, octan geranylu, β-kariofylen, tlenek kariofylenu, kumaryna, β-farnezen, germacren D, γ-kadwin.

Działanie: środek bakteriobójczy, przeciwgrzybiczy, przeciwwirusowy, przeciwpasożytniczy, antyseptyczny, przeciwdrgawkowy, przeciwalergiczny, wykrztuśny, przeciwskurczowy, przeciwzbrylający, tonizujący, antyseptyczny, przeciwzapalny, przeciwzapalny, przeciwutleniający, immunomodulujący, uspokajający, przeciwbólowy, żółciopędny, radioprotekcyjny, hipotensyjny, wiatropędny, moczopędny, napotny, uspokajający, cytofilaktyczny, dezodorant.

Równoważy procesy w ośrodkowym układzie nerwowym. Poprawia nastrój, uspokaja, łagodzi nadmierne pobudzenie, zmniejsza agresję, eliminuje łzawienie, histeryczne reakcje i bezsenność, powoduje stan wewnętrznego spokoju, jest silnym antydepresantem.
Lawenda pokazuje właściwości adaptogenów, zwiększając zdolności adaptacyjne organizmu do nowych warunków klimatycznych, zmiany stref czasowych, zakłócenia magnetyczne.

Lawenda z olejku eterycznego wykazuje wysoką aktywność bakteriobójczą wobec bakterii kokcy i pręcików. Jest skutecznym immunomodulatorem. Działając na T-link odporności, zwiększa liczbę i funkcjonalną aktywność komórek T i NK, zwiększa liczbę T-pomocników, jednocześnie zmniejszając liczbę T-supresorów. Normalizuje aktywność funkcjonalną limfocytów B, zwiększa zawartość IgM, obniża poziom IgE. Wzrost reaktywności immunologicznej organizmu, a także jego niespecyficzna oporność i zmniejszenie zanieczyszczenia powietrza wirusem mikrobiologicznym w aromatyzacji pomieszczeń, znacznie zmniejsza częstość występowania ostrych infekcji dróg oddechowych i grypy w placówkach przedszkolnych dla dzieci, szkoły i zespoły produkcyjne.

Posiadając właściwości przeciwutleniacza, lawenda normalizuje parametry peroksydacji lipidów. Zmniejsza to zawartość koniugatów dienowych we krwi, które są wtórnymi produktami peroksydacji lipidów. Właściwości przeciwutleniające pomagają spowolnić proces starzenia się komórek.

Stabilizując przepuszczalność błon komórkowych i zwiększając ich potencjał energetyczny, lawenda zwiększa żywotność komórek w ciele. Poprzez wpływ na aktywność odpowiednich enzymów, olej normalizuje reakcje redoks komórek. Jednocześnie metabolizm lipidów jest normalizowany: wzrasta poziom powszechnie występujących lipidów i beta-lipoprotein, które są ważne w rozwoju miażdżycy, zmniejsza się (zmniejsza się współczynnik aterogenności). W doświadczeniach potwierdzono zdolność oleju do “czyszczenia” naczyń krwionośnych z blaszek miażdżycowych.

Pozytywnie wpływając na stan naczyń włosowatych, olej poprawia przepływ krwi do mózgu i serca. Lawenda tonizuje serce, zmniejsza tętno, pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Olejek lawendowy ma wyraźną aktywność przeciwzapalną, głównie ze względu na jego hamujący wpływ na enzymy, które utleniają lipidy. Normalizuje to formułę krwi, która zmniejsza liczbę neutrofilów kłutych i zwiększa liczbę limfocytów. Olej zwiększa aktywność płucnego środka powierzchniowo czynnego, którego ilość zmniejsza się w przewlekłych chorobach płuc.

Olejek eteryczny Lawenda ma normalizujący wpływ na stan hormonalny. Podnoszenie poziomu kortykosteronu o 2 razy, pomaga poprawić uwagę i pamięć, zwiększyć ilość i jakość wykonanej pracy oraz zmniejszyć liczbę błędów. W niektórych stanach patologicznych podnosi się obniżone wskaźniki insuliny.

Ma wyraźny efekt radioprotekcyjny, zwiększając odporność organizmu poprzez długotrwałe działanie niskich dawek promieniowania. W takim przypadku zmniejsza się rezerwowe możliwości hematopoezy szpiku kostnego, leukopenia, limfopenia i erytrocytoza.

Essential Oil Lavender to skuteczny środek odtruwający. Jest w stanie tworzyć kompleksy z kationami ołowiu i innych metali ciężkich i ich późniejszym wydalaniem z organizmu.
Reguluje cykl menstruacyjny. Przyspiesza proces porodu, wzmacniając aktywność zawodową i redukując ból.

Zwiększa wydzielanie żołądkowo-jelitowe, pobudza wydzielanie żółci, poprawia trawienie. Wspomaga regenerację skóry.

Olejek Lawendowy Zastosowanie

Wychowywanie przewlekłego zapalenia płuc, chronicznego zapalenia oskrzeli, ostrych infekcji dróg oddechowych, grypy, gruźlicy płuc, astmy oskrzelowej, zapalenia gardła, zapalenia zatok przynosowych, zapalenia ucha środkowego, zapalenia jamy ustnej. Kolka żołądkowo-jelitowa, niestrawność, zapalenie żołądka i jelit, wrzód żołądka, nudności, wymioty, wzdęcia, nieświeży oddech. Zapalenie pęcherza moczowego, zapalenie cewki moczowej, zapalenie pochwy, drozd. Zespół napięcia przedmiesiączkowego, słabe i bolesne miesiączki, leukorrhoea. Podwyższone ciśnienie krwi (jako pomocnicze), kardiochirurgia, arytmie serca, choroba niedokrwienna serca. Limfostaza. Lumbago, bóle reumatyczne, artretyzm, zapalenie mięśni, urazy ścięgien i więzadeł. Migrena, bóle głowy, zawroty głowy, reakcje adaptacyjne, zmniejszona wydajność, starość. Leukopenia. Małe uszkodzenie promieniowania. Zmniejszenie niespecyficznej odporności organizmu. Wtórne niedobory odporności (zmniejszenie głównie układu odpornościowego T).
Olej ma silny wpływ na tło emocjonalne i jest widoczny w neurastenii, stresie, nadmiernym wzroście, napięciu nerwowym, drażliwości, złości, wahaniach nastroju, melancholii, histerii, płaczliwości, stanie strachu, apatii, depresji, psychozach maniakalno-depresyjnych, bezsenność, desynchronoza, cardioneurosis, problemy z klimakterium.

Olej nadaje się do większości rodzajów i warunków skóry. Szczególnie nadaje się do pielęgnacji skóry tłustej, starzejącej się, podrażnionej i zapalnej. Usuwa zaczerwienienia i łuszczenie się skóry. Stymuluje wzrost nowych komórek i promuje bliznowacenie oraz szybką regenerację z różnymi urazami (otarcia, rany, zeschnięcia, wrzody, słońce i oparzenia termiczne). Skuteczny w leczeniu ropnych i zapalnych chorób skóry: trądzik, ropnie, pęcherze, karbunkle, trądzik, ropne rany. Zapobiega rozwojowi gangreny. Pomaga w problemach skórnych o charakterze neuroendokrynnym (wyprysk, łuszczyca, dermatoza, itp.), Bielactwo, zmiany grzybicze, alergiczne stany zapalne, opryszczka, szypułka. Doskonałe narzędzie do zapobiegania wypadaniu włosów i łupieżowi.

Uznany środek owadobójczy przeciwko moli i innym owadom.

Dobry dezynfekuje powietrze.

Sposoby używania

Jako antidotum na ukąszenia węży: przetrzyj ukąszone miejsce olejem, trucizna zostanie natychmiast zneutralizowana.
Podczas gryzienia owadów: dotknięta skóra jest wcierana mieszanką oleju lawendowego i alkoholu w równych częściach.
Do masażu – 5 kropli na 10 ml bazowego oleju roślinnego.
W inhalatorach – 2-3 krople, czas trwania zabiegu wynosi 5-7 minut.
W aromatycznych lampach – 5-7 kropli.
Roztwór alkoholowy – 10 kropli oleju na 10 ml 90% alkoholu etylowego.
Do wzbogacania kremów, szampony – 7 kropli na 5 ml bazy.
W wannach – 7-10 kropli, uprzednio wymieszanych z emulgatorem (1/4-1 / 3 szklanki mleka, kremu, serwatki, roztworu soli morskiej lub soli kuchennej).
Kolejna aplikacja.
Jako składnik kompozycji zapachowych, substancji zapachowych do mydła, odświeżaczy powietrza, dezodorantów, chemii gospodarczej, produktów kosmetycznych, preparatów leczniczych antyseptycznych, a także w przemyśle gorzelniczym oraz jako surowców do otrzymywania octanu (-) – linalylu i (- ) – linalool.

Olejek eteryczny Lawenda łączy się z olejkami:
Rozmaryn, paczula, ylang-ylang, wetiwer, cynamon, cyprys, sosna, goździk, wawrzyn, geranium, róża, rozmaryn, rumianek, szałwia, jaśmin, gałka muszkatołowa, tymianek, cytronela, cytryna, pomarańcza, bergamotka, mandarynka.

Środki ostrożności

Olejek lawendowy jest przeciwwskazany do indywidualnej nietolerancji, epilepsji, anemii, w pierwszych miesiącach ciąży, a zwłaszcza po aborcji. Nie można go stosować jednocześnie z chemioterapią chorób nowotworowych oraz przyjmowaniem jodu i leków zawierających żelazo. Osoby z niskim ciśnieniem krwi mogą doświadczać senności i senności.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *