Olejek różany (Oleum Rosae) otrzymuje się poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikami organicznymi z płatków róży Rosa gallica L., rodzina różowa – Rosaceae. Olej różany jest również uzyskiwany z róży z Damaszku – Rosa Damascena Mill. i róże stolicy – Rosa centifolia L ..

Zbiór kwiatów róż produkowany jest od 4 do 11 po południu. Po zebraniu surowce muszą być szybko dostarczone do zakładu w celu przetworzenia, ponieważ płatki róży szybko tracą niezbędny olej: 7-8% oleju traci się w ciągu 3 godzin przechowywania, 19% w ciągu 6 godzin i 35% w ciągu 24 godzin.olejek różany właściwości, zastosowanie

Pochodzenie rośliny RoseRosa Gallica Rose

Wiele dzikich gatunków leży u podstawy ogromnej różnorodności róż. Wiele starożytnych odmian europejskich róż frotowych powstało z udziałem Gali Róż, która została nazwana po jej szerokim rozpowszechnieniu we Francji (Galia), gdzie została sprowadzona w XIII wieku. z Azji Mniejszej. Stąd, poprzez naturalną hybrydyzację z innymi gatunkami, wzrosła róża róży i róża Damaszku.

Dystrybucja zakładu

w stanie dzikim nie występuje, szeroko uprawiany jako olejek eteryczny i roślina ozdobna.

Właściwości oleju różanego

Rose Essential Oil ma złożony skład chemiczny. Ponad trzysta znanych składników stanowi 86% olejku eterycznego róży, pozostałe 14% zawiera dużą liczbę różnych substancji ważnych dla oleju, nie tylko pod względem smaku, ale również właściwości leczniczych. Olejek różany to mieszanina stearoptenów (do 50% całkowitej objętości) z płynną częścią. W niskiej temperaturze otoczenia olejek różany nabiera gęstszej konsystencji ze względu na jego skład w stearoptenach. Wraz ze wzrostem temperatury olej przybiera swoją zwykłą postać.

Główne składniki olejku różanego

Eter dietylowy, etanol, α-pinen, alkohol benzylowy, alkohol β-fenyloetylowy, α-terpineol, nerol, citronellol, citral, neral, eugenol, octan β-fenyloetylowy, geraniol, geranium, β-kariofilen, β-farnezen, farnezol, węglowodory, stanowiące stearopten.
Drobne składniki (obecne w bardzo małych ilościach) – jon, dihydro-β-ionon, dihydro-β-ionol, β-damasceen, β-damascone, indol, theaspiran, para-metoksystyren, re-tlenek silnie oddziałują na aromatyczny bukiet cały olej i powodują charakterystyczny niezapomniany zapach olejku różanego. Największy wpływ na zapach perfum ma β-damascena (zawartość 0,14%, wkład 70%) i β-ionon (zawartość 0,03%, wkład 19%).

Zastosowanie oleju różanego

Hemostatyczne, gojenie się ran, krovoochistitelnoe, żółciopędne, moczopędne, przeciwzapalne, przeczyszczające, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe, przeciwutleniające, przeciwdepresyjne, tonizujące, uspokajające. Ma działanie hipnotensybilizujące. Działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe oleju jest niskie. Aromatyczny adaptogen. Środek zwiększający popęd płciowy.
Najbardziej żywą i niezrównaną jakością gojenia Rose Essential Oil jest ogólne odmłodzenie ciała. Wpływa na procesy utleniania się wolnych rodników (jest silnym przeciwutleniaczem), ma właściwości radioprotekcyjne i przeciwnowotworowe, normalizuje metabolizm lipidów i ma działanie przeciwzblokujące (mechanizm działania przeciwpadaczkowego tłumaczy się jego hamującym działaniem na enzymy, które utleniają lipidy). Olej sprzyja neutralizacji i eliminacji szkodliwych substancji z organizmu. Wywołując efekt antytoksyczny, zmniejsza nudności, osłabienie, zespół kaca.

Pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy: poprawia pracę serca, normalizuje rytm i tętno, eliminuje stagnację w sercu, stymuluje krążenie krwi, reguluje i normalizuje ciśnienie krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, eliminuje niewyjaśnione skurcze naczyń wieńcowych i naczyń mózgowych , ma działanie hemostatyczne.

Normalizuje przewód pokarmowy, przyczyniając się do oczyszczenia narządów i regeneracji błon śluzowych, eliminując zjawisko dysbakteriozy i niewydolności enzymatycznej. Dotyka śledziony, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Stymuluje syntezę kwasów żółciowych i fosfolipidów. Ma działanie spazmolityczne i przeciwbólowe. Promuje rozpuszczanie kamieni żółciowych. Jest uważany za skuteczny środek przeciw robakom.

U pacjentów z astmą i przewlekłym zapaleniem oskrzeli przywraca drożność oskrzeli, zwiększa oddychanie zewnętrzne, krążenie krwi, normalizuje stan immunologiczny, zwiększa funkcję makrofagów pęcherzyków płucnych. Zmniejsza ból w dusznicy bolesnej, osłabia kaszel.
Zapach róży korzystnie wpływa na układ nerwowy, optymalizując procesy samoregulacji, normalizując funkcje psychofizyczne organizmu, wyrównując stan emocjonalny i reakcje behawioralne. Olejek różany uspokaja, relaksuje, łagodzi napięcie nerwowe, rozprasza niepokój, osłabia uczucie lęku, złości, gniewu, urazy, żalu, rozczarowania, niepokoju, podejrzeń i zazdrości. Zmniejsza reakcje na stres, usuwa depresję.

Jest olejem radości i miłości, tworząc ciepłą, miękką i przytulną atmosferę, pomagając łatwo nosić ciężar codziennych zmartwień. Harmonizuje biologiczne rytmy, ułatwia proces zasypiania i przebudzenia, poprawia sen, łagodzi koszmary senne.
Normalizuje krążenie mózgowe, zwiększa wydajność, eliminuje objawy zmęczenia – osłabienie, bóle głowy, zawroty głowy. Promuje klarowanie myśli, stymuluje twórcze i intelektualne odzyskiwanie. Eliminuje sztywność wyobraźni, wzmacnia pożądanie seksualne i zmysłowość. Może służyć jako środek erotyczny, wypełniając uczucia świeżością, pogodą ducha i harmonią. Wzbogaca emocje i nadaje im skomplikowane, subtelne akcenty. Zapach róży olejowej uwalnia kobiety od kompleksu niższości i inspiruje wiarę we własne siły i urok.
Olej różany jest doskonałym narzędziem do regulacji równowagi hormonalnej. Reguluje i normalizuje funkcje gruczołów dokrewnych i przywraca zdrowie hormonalne. Olej różany jest uznanym afrodyzjakiem. Zwiększenie aktywności seksualnej, przyczynia się do rozwiązywania problemów natury seksualnej. Pomaga mężczyznom w utrzymaniu siły, a kobiety – w pozbyciu się oziębłości. U kobiet stymuluje miesiączkowanie, normalizuje ich regularność i objętość, eliminuje zespół napięcia przedmiesiączkowego, zmniejsza ból menstruacyjny, pobudza wydzielanie pochwy.

Olejek różany to uznany produkt kosmetyczny o szerokim zastosowaniu. Nazywa się “regal” olejem, który jest potężnym, regenerującym i wspaniałym środkiem odmładzającym. Odmładza skórę, nadaje jej jędrność i elastyczność, wygładza zmarszczki, łagodzi przekrwienie, nadaje skórze równomierny i piękny koloryt. Olej ma uspokajający, tonizujący, zmiękczający i ujędrniający efekt na skórze. Normalizuje funkcje wydzielnicze skóry (praca gruczołów łojowych i potowych), niweluje nacieki, powoduje efekt resorpcji na tkance bliznowatej (mała powierzchnia), likwiduje nadwrażliwość skóry, przywraca płaszcz ochronny. Eliminuje obrzęk powiek, obrzęki i cienie pod oczami. Tworzy idealne kontury twarzy i powiek. Zwęża naczynia włosowate, eliminuje widoczny układ naczyń krwionośnych i krętki. Olejek jest użyteczny dla wszystkich rodzajów skóry i może być stosowany do codziennej pielęgnacji skóry dojrzałej, starzejącej się, sztywnej, suchej i wrażliwej. Odpowiedni dla wrażliwej wrażliwej skóry dziecka. Skutecznie usuwa pieluszkowe “drapanie”, podrażnienie i wysypkę zapalną. Skuteczny w neurodermitach, wypryskowym i alergicznym zapaleniu skóry, egzemie, łuszczycy, opryszczce, trądziku.

Korzyści z oleju różanego

Szeroki zakres aktywności farmakologicznej powoduje stosowanie Rose Essential Oil w leczeniu bardzo wielu chorób. W nowoczesnej aromaterapii stosuje się go w leczeniu przewlekłego zapalenia oskrzeli, gruźlicy płuc, astmy, kataru siennego, zapalenia wątroby, zapalenia pęcherzyka żółciowego, żółci i kamicy, wrzodów, nudności, zaparć, zapalenia nerek, miażdżycy, krążenia mózgowego, choroby wieńcowej serca, tachykardii, nadciśnienia tętniczego, żylaków ( jeśli nie ma węzłów i stanów zapalnych), artretyzm, reumatyzm, neurastenię, bezsenność, depresję, bóle głowy, nieregularne miesiączkowanie, zespół napięcia przedmiesiączkowego, brak miesiączki i bolesne miesiączkowanie powikłane menopauzą, impotencją, oziębłością. Olejek różany jest z powodzeniem stosowany do masażu erotycznego, zwłaszcza do emancypacji kobiety, która nie jest pewna swoich seksualnych zdolności i wątpi w jej atrakcyjność.
Stosowanie leków z olejkiem różanym jest wskazane w procesach zapalnych w błonach śluzowych i na skórze. Zabiegi z olejkiem różanym pomagają w zapaleniu pochwy, zapaleniu spojówek, zapaleniu jamy ustnej, zapaleniu dziąseł, alergiach, opryszczce, półpasiec, zadrapaniach, ranach, oparzeniach, egzemie, łuszczycy i trądziku.

Olejek różany to doskonałe narzędzie do pielęgnacji skóry każdego rodzaju, szczególnie starzenia, blaknięcia, wysuszenia i wrażliwości. Jest stosowany do delikatnych naczyń włosowatych i żył podobnych do nitek. Olej leczy skórę z chorobami endokrynologicznymi. W praktyce dziecięcej eliminuje pieluszkowe “drapanie”.

Przepisy na olej różany

  • Do masażu i aplikacji stosuje się 1-3 krople olejku różanego na 10 ml bazy tłuszczowej.
  • Do wzbogacania kremów i toników – 5 kropli na 5 ml bazy.
  • W kąpieli – 5-7 kropli oleju, wstępnie wymieszanych z emulgatorem (1/4-1 / 3 szklanki mleka, śmietany, roztworu soli morskiej lub soli kuchennej).
  • W lampie zapachowej – 4-6 kropli.
  • Do płukania – 2 krople oleju na 1 szklankę wody.

Kolejna aplikacja

Olejek różany jest jednym z najstarszych i ulubionych materiałów do perfum. Bez przesady można powiedzieć, że żaden wysokiej jakości produkt perfumeryjny nie może obejść się bez użycia olejku różanego. Olejek eteryczny, beton i róże absolutne są szeroko stosowane w różnorodnych kosmetykach i perfumach – szminkach, perfumach, pudrach, różowych esencjach itp. Olej destylowany nadaje charakterystyczny kwiatowy nalep najwyższej jakości, a ekstrakcyjny olej – wzmacnia kwiatowy ton i poprawia utrwalanie zapachów. Olej różany jest również stosowany do aromatyzowania tytoniu, w produkcji słodyczy (cukierki, napoje, desery owocowe itp.) Oraz w aptece (maściach, plastry, krople itp.), Rzadko – do aromatyzowania mocnych i bezalkoholowych napojów.

Olej różany dobrze komponuje się z następnymi olejkami

Mieszanka olejku różowego z olejkami pomarańczy, bergamotki, neroli, jaśminu, lawendy, palmarosa, paczuli, geranium, goździków, rumianku, santalu, szałwii. Uzupełniające oleje – palmarosa, jaśmin, santal, bergamotka.

Środki ostrożności

Nie należy stosować jednocześnie z chemioterapią chorób nowotworowych, jak również podczas ciąży i dzieci poniżej 6 lat.

Warunki przechowywania

Olejki eteryczne są przechowywane w szczelnie zamkniętych fiolkach z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej w miejscu niedostępnym dla dzieci. Unikaj bezpośredniego światła słonecznego.