Olejek rycynowy pozyskiwany jest z owoców rośliny rącznika pospolitego, mleka poprzez tłoczenie na zimno z późniejszym rafinowaniem. Jako roślina uprawna, olej rycynowy był znany w starożytności, jego nasiona znaleziono w grobowcach egipskich faraonów pochowanych w IV-III wieku pne. W I wieku naszej ery Ten rumuński cyklopista Plinin opisał tę roślinę i jej właściwości.Olejek rycynowy - właściwości, zastosowanie

Rzymianie nazywali to “rzucającym”, co oznacza “roztocze”: przypominają nasiona, stąd nazwa rodzajowa rącznika. Podczas gdy użycie nasion jest śmiertelne dla ludzi, olej z nich nie jest trujący. Według zeznań Herodota i Diodora, starożytna grecka nazwa rycynatu przybyła do Hellweiz starożytnego Egiptu. Fakt, że ojczyzna rycynu jest regionem Północnej i Wschodniej Afryki, jest uznawany przez większość botaników. Gęstwiny dzikich roślin zachowały się na całym północnym wybrzeżu Afryki do dziś.

W Europie zainteresowanie olejem rycynowym pojawiło się dopiero pod koniec XVIII wieku, po tym jak Brytyjczycy przywieźli nasiona do Londynu z ich południowych kolonii. Skład oleju rycynowego obejmuje szereg korzystnych kwasów – oleinowego, linoleum i rycynolowego, które to właściwości są unikalne dla oleju rycynowego. Olej rycynowy doskonale radzi sobie z drobnymi uszkodzeniami i suchą skórą, zwiększając regenerację komórek.

Zakres oleju rycynowego jest bardzo szeroki. Jest stosowany zarówno w medycynie, jak iw kosmetologii. Przydatny jest olej rycynowy, który poprawia stan włosów, skóry, rzęs, brwi i paznokci. Na jego podstawie możliwe jest przygotowanie różnorodnych narzędzi mających na celu rozwiązanie różnorodnych problemów metodologicznych. Jego wysokie właściwości odżywcze pomagają radzić sobie z wczesnymi zmarszczkami, doskonale zmiękczają i nawilżają podrażnioną skórę. Przydatny jest olej do pielęgnacji skóry wokół oczu.

Olejek rycynowy Właściwości

Odmładzające, regenerujące, odżywcze, nawilżające, wygładzające.

Olejek rycynowy zastosowanie

Do pielęgnacji skóry twarzy i twarzy (odżywia, nawilża, spowalnia proces starzenia); – do pielęgnacji rzęs (odżywia i wzmacnia rzęsy); – aby usunąć tusz z rzęs; – do pielęgnacji włosów i skóry głowy (przyczynia się do wzmocnienia włosów oraz ich wzrostu i gęstości, odżywia mieszki włosowe).

Olejek rycynowy Domowe przepisy

Olejek rycynowy na włosy

  • Odżywcza maska do włosów: mix, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki oleju rycynowego, 1 łyżeczka miodu, 1 żółtko, 2 krople oleju rozmarynowego. Po nałożeniu maski owinąć folią plastikową, a następnie ręcznikiem. Czas zabiegu wynosi 30 min. Następnie umyj włosy szamponem.
  • Maska do zmiękczania włosów, nadająca im elastyczność i elastyczność: zmieszaj 2 łyżki oleju rycynowego, 1 łyżkę miodu, sok z połowy cytryny, 1 żółtko. Ostrożnie wmasuj maskę w skórę głowy i rozprowadź na całej długości włosów. Następnie owinąć głowę folią plastikową, a następnie ręcznikiem. Maskę najlepiej zostawić na noc. Następnie umyj włosy szamponem.
  • Maska do wzmocnienia włosów, do 2 łyżek oleju rycynowego dodaje się szczyptę soli, miesza się i nakłada na wilgotne włosy. Po 10-15 minutach umyj maskę i dokładnie umyj szamponem.
  • Aby wzmocnić włosy i łupież: olej rycynowy stosuje się w czystej postaci lub zmieszany z olejem jojoba lub z 1 łyżką stołową 1-2 kropel olejku eterycznego z lawendy i rozmarynu na 1 łyżkę stołową Nakładać na skórę głowy 15-20 minut przed myciem.

Olejek rycynowy na twarz

  • Aby oczyścić skórę twarzy: Nałóż kilka kropel oleju rycynowego na mokry wacik zanurzony w ciepłej wodzie i wytrzyj skórę.
  • Aby wygładzić zmarszczki, wymieszać olej rycynowy z olejem arganowym, podgrzać mieszaninę do temperatury 37-38 C przez 1-2 minuty, masować twarz i szyję.
  • W przypadku stanu zapalnego skóry i trądziku: do 1 łyżeczki oleju rycynowego dodać 3 krople olejku z drzewa herbacianego, 2 krople olejku eterycznego i gąsiora oraz 1 kroplę aromatycznego olejku eterycznego.

Przeciwwskazania

Indywidualna nietolerancja na olej rycynowy.